Yumurta fiyatlarında sert düşüş: İhracat kısıtlaması etkili oldu

Yumurta Fiyatlarındaki Değişimler Ramazan Ayında Nasıl Etki Yarattı?

Bazı ülkelere yönelik ihracat süreçlerindeki spekülasyonlar, özellikle ABD’de yaşanan yumurta kriziyle birlikte yumurta fiyatlarında dalgalanmalara neden oldu. Bu süreçte iç piyasada “fahiş fiyat” eleştirileri artarken, Ticaret Bakanlığı fiyat istikrarını sağlamak adına önemli kararlar aldı.

Sofralık yumurta ihracatında uygulanan kesinti tutarının artırılması ve bazı ülkelere olan ihracatın tamamlanması, fiyatlara doğrudan yansıdı. Sonuç olarak, yumurta fiyatları son bir ayda %50-55 oranında düştü.

”Fiyatlar Artık Dengelendi”

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, ABD’deki yumurta krizi sırasında Türkiye’deki yumurtaların ihracat edileceği yönündeki spekülasyonların yanlış algılara yol açtığını belirtti. Afyon, fiyat artışlarının üretim ve maliyet kaynaklı olmadığını, sadece bazı fırsatçı marketlerin haksız fiyat artışlarına sebep olduğunu ifade etti. Şu anda ise yumurta fiyatlarının tekrar normal seviyelere döndüğünü belirtti.

”Üretim ve Tüketim Dengede”

Afyon, Ramazan ayının da fiyatlar üzerinde etkili olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de yumurta üretiminde herhangi bir sorun olmadığını belirtti. Afyon, son dokuz ayda üretime giren yeni sürülerin fiyatların düşmesinde etkili olduğunu belirtirken, tüketicilerin doğru ürüne doğru fiyatla ulaşmasını istediklerini söyledi.

”Fiyat Düşüşleri Tüketicilere Yansıyor”

Türem Yumurta AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kaya, kuş gribi vakalarının yumurta fiyatları üzerinde etkili olduğunu söyledi. Kaya, ihracata yapılan kesintilerin fiyatları daha da düşüreceğini belirtirken, düşüşlerin marketlerdeki reyonlara bir hafta sonra yansıdığını ifade etti. Kaya, küçük yumurtaları ihraç edemediklerini ve bu durumun fiyatları etkilediğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Avrupa’daki elektrik kesintisine ne sebep oldu?

İber Yarımadası’nda milyonları elektriksiz bırakan kesintinin nedeni hâlâ tartışılıyor. Yenilenebilir enerjiyle çalışan sistemin ani voltaj düşüşüne karşı dirençsiz kaldığı iddia edilirken, uzmanlar güneş enerjisinin sistemden kendi isteğiyle değil, müdahaleyle çıkarıldığını savunuyor. Elektrik dengesini sarsan bu olay, “yenilenebilir enerjiye geçişte sistem hazır mıydı?” sorusunu gündeme taşıdı.

Deprem sonrası indirim yapana teşvik

Hepsiburada, 23 Nisan’da İstanbul çevresinde yaşanan depremin ardından talep gören ürünlerde fiyat artışı yapan mağazaları tespit ederek ilgili ürünleri satışa kapattığını açıkladı.

Hedef, 500 milyon dolar

Portföy yönetim şirketi Neo Portföy ile dijital gayrimenkul pazarının oyuncularından Emlakjet güçlerini birleştirerek Neo Portföy EmlakJet Gayrimenkul Yatırım Fonu (NPJET) hayata geçirdi.

Özbekistan’da büyüme hedefi

Kazakistan’daki çikolata ve bisküvi fabrikasında 25 yıldır üretim yapan Ülker, Orta Asya’daki varlığını Özbekistan’da kurduğu ticari şirketi pladis Confectionary ile güçlendirdi.

Liste değişti: Tarım Bakanlığı sahte markaları ifşa etti!

Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesini güncelledi. Yeni listede peynirden zeytinyağına kadar birçok üründe taklit ve tağşiş tespit edildi.

CHP’li Kış’tan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’e sert eleştiri: ‘Bu çöküşe ortak olmuştur’

Türkiye ekonomisindeki son gelişmeler ciddi endişelere yol açıyor. CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, imalat sanayindeki düşüş ve yüksek borç yüküne dikkat çekerek, hükümeti eleştirdi. Kış, ekonomik durumu eleştirerek, ‘İş dünyası batıyor, yatırımcı kaçıyor, siz koltuk peşindesiniz’ dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir