Türkiye hidroelektrikte dünyanın ilk 10 ülkesi arasında

Küresel Hidroelektrik Santral Verileri Değerlendirildi

Dünya genelindeki 145 ülke ve bölgede faaliyette olan farklı ölçeklerde toplam 5 bin 617 hidroelektrik santralinin verileri incelendi. Global Energy Monitor tarafından sağlanan Global Hydropower Tracker verilerine göre, bu santrallerin toplam kurulu gücü 1,216 gigavat seviyesinde bulunmaktadır. Ayrıca, henüz devreye alınmamış olan santrallerin potansiyel kapasitesi 1,113 gigavat olarak hesaplanıyor.

Çeşitli kapasitelerdeki hidroelektrik santrallerini takip eden veritabanı, 45 megavat ve üzeri kapasiteye sahip tesisleri kapsamaktadır. Veriler, halihazırda aktif olan santrallerin yanı sıra duyurulan, inşaat öncesi aşamada bulunan ve yapımı devam eden projeleri içermektedir.

Türkiye’deki mevcut hidroelektrik üretim kapasitesi 24 bin 944 megavattır. Ülkede şu anda inşaatı devam eden 496 megavatlık projenin yanı sıra 1689 megavatlık inşaat aşamasındaki ve 81 megavat düzeyinde duyurulan projelerin toplam kapasitesi 2 bin 266 megavatlık yeni gücün devreye alınmasını beklemektedir. Bu durum, Türkiye’nin Avrupa’daki en büyük hidroelektrik üreticilerinden biri olmaya devam etmesini sağlamaktadır.

Küresel Elektrik Kapasitesinde Artış Devam Ediyor

Global verilere göre, dünya genelinde faaliyette olan toplam hidroelektrik kapasitesi 1 milyon 216 bin 363 megavattır. En yüksek hidroelektrik kapasitesine sahip ilk 20 ülke arasında ilk sırayı alan Çin, 354 bin 231 megavatlık devasa kapasitesiyle küresel hidroelektrik üretiminin yüzde 29’unu tek başına gerçekleştirmektedir. Brezilya ve Amerika Birleşik Devletleri, sırasıyla 101 bin 85 megavat ve 91 bin 846 megavatlık kapasiteleriyle Çin’i takip etmektedir. Bu iki ülkenin toplamı küresel kapasitenin yüzde 8’ini oluşturmaktadır.

Kanada ve Rusya ise sırasıyla 79 bin 94 megavat ve 51 bin 941 megavatlık kapasiteleriyle yaklaşık yüzde 7 ve yüzde 4 gibi paylara sahip olarak ilk beşi tamamlamaktadır. Hindistan, Japonya ve Norveç gibi ülkeler ise listenin devamında yer almaktadır.

Türkiye, 24 bin 944 megavatlık kapasitesiyle dünyadaki en yüksek hidroelektrik gücüne sahip 9. ülke konumundadır. Ülkenin bu kapasitesi, küresel toplamın yaklaşık yüzde 2’sine denk gelmektedir.

Related Posts

Bankalarda rekabet kızıştı! 7 milyon TL’nin 1 aylık faiz getirisi belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Türk lirasına geçişi teşvik eden yeni adımlarının ardından bankalarda TL mevduat faizleri dikkat çekici şekilde yükseldi. Zorunlu karşılık oranlarının artırılması ve TL mevduat payını artırmaya yönelik …

Nisanda borsada tek otomotiv şirketi kazandırdı

Borsa İstanbul’da işlem gören 8 otomotiv şirketinden sadece Tofaş nisan ayında yatırımcısına kazandırırken, en fazla düşüş Otokar’ın hisselerinde görüldü.

Türk Lirası’nda kayıp sürüyor! Dolar, Euro ve sterlinde yükseliş…

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 38,6050 seviyesinden işlem görüyor. Euro/TL ise 44’ün eşiğinde.

Dolar/TL’de son durum

Döviz kurlarındaki hareketlilik yatırımcılar ve alım-satım yapacaklar tarafından merak ediliyor. İç ve dış piyasaya hakim olmak için yakından takip edilen döviz kurları haftanın ikinci gününde ne durumda? Güncel dolar – euro fiyatları ne kadar? İşte …

Otomotiv endüstrisi 3,1 milyar doların üzerinde ihracat yaptı

OİB Başkanı Baran Çelik, “Geçen ay bugüne kadarki en yüksek nisan ayı ihracatını gerçekleştirdik.” dedi.

Zamlar resmen açıklandı: 25 bin liralık kira 37 bin lirayı geçti

TÜİK’in 2025 yılı Nisan ayı enflasyon verilerini açıklamasının ardından ev sahipleri ve kiracılar, zam oranlarını araştırmaya koyuldu. Yıllık bazda yüzde 37,86 olarak açıklanan enflasyon oranının ardından kiralarda uygulanabilecek üst sınır zam oranı ise yüzde 48,73 oldu. 25 bin liralık kira, 37 bin lirayı geçti…