Mide sağlığınızı ertelemeyin

Gastroskopi: Mide Sağlığınızı Önemseyin

Uzm. Dr. Çetin, “Gastroskopi, ucunda kamera bulunan ince ve esnek bir tüp yardımıyla ağız yoluyla mideye ulaşılarak gerçekleştirilir. İşlem sırasında gerekirse küçük doku örnekleri (biyopsi) alınabilir veya zararlı olabilecek polip gibi oluşumlar çıkarılabilir” dedi.

Hangi Durumlarda Gastroskopi Gerekli?

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Celalettin Çetin, uzun süredir devam eden mide ağrısı ve hazımsızlık, sürekli mide bulantısı veya kusma, anormal kilo kaybı, midede kanama şüphesi, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), yemek borusunda takılma hissi ve helicobacter pylori enfeksiyonu şüphesi durumlarında gastroskopi yapılmasının önerildiğini ifade etti.

Gastroskopi öncesi hastaların en az 8 saat boyunca hiçbir şey yememesi gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Çetin, midenin boş olmasının görüntülemenin kalitesi açısından önemli olduğunu belirtti. İşlem sırasında boğaza lokal anestezi uygulandığını ve hastalara hafif sedasyon verildiğini belirten Uzm. Dr. Çetin, “Gastroskopi genellikle 10-15 dakika sürer ve hasta kısa bir dinlenmenin ardından günlük yaşamına dönebilir” dedi.

İşlem Sonrası Ne Beklenmeli?

Uzm. Dr. Çetin, gastroskopi sonrası boğazda nadir olarak hafif bir tahriş veya şişlik hissi yaşanabileceğini ancak bunun geçici olduğunu vurgulayarak, işlem sırasında biyopsi alındıysa sonuçların birkaç gün içinde değerlendirileceğini ekledi.

Hayat Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Celalettin Çetin, “Gastroskopi, sindirim sistemi hastalıklarının erken teşhisi açısından son derece güvenilir ve etkili bir yöntemdir. Eğer uzun süredir mide rahatsızlığı yaşıyorsanız, mutlaka bir uzmana başvurarak gerekli değerlendirmeleri yaptırmanızı öneriyoruz” şeklinde konuştu.

Related Posts

Bebeği karnında öldü; ihmal iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu

Bebeği karnında öldü; ihmal iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Her prostat ameliyat gerektirmez

Prostat büyümesi ya da kanser tanısı alan herkesin ameliyat olması gerekmez. Bazı durumlarda izlemek bile yeterlidir. Doğru tedavi kararı yaş, genel sağlık şikâyet düzeyi ve yaşam kalitesi beklentisine göre kişiye özel verilir.

Kız çocukları için büyük tehlike! Ölüm riski en yüksek psikolojik rahatsızlık en çok onları etkiliyor…

Sosyal medya fenomeni Nihal Candan’ın hayatını kaybetmesiyle son günlerde gündeme gelen anoreksiya nervoza hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Şule Arslan, sosyal medyanın da etkisiyle özellikle kız çocuklarının risk altında olduğunu belirtti. Arslan, anoreksiya nervoza hastalarının bazı yemek ritüelleri geliştirdiği uyarısında bulundu.

MIT’den Harvard’a… Uzmanların yaşlanmayı durduran ilaçları

Tıpta son yıllarda “geroprotektif” (yaşlanmayı geciktirici) adı verilen bir ilaç sınıfı ortaya çıktı. Bu ilaçlar, hücre yaşlanmasını geciktirmeyi, iltihabı azaltmayı ve metabolik dengeyi korumayı hedefliyor.Metformin, Rapamisin, NAD+ ve türevleri bu sınıfa örnek. Farelerde yaşam süresini uzattığı görülen bu moleküller, insanlarda da benzer etki yapar mı sorusu, henüz yanıt bekliyor.

Hastalara ‘aşırı sıcak’ uyarısı

Doç. Dr. Mustafa Doğan, artan hava sıcaklıklarının, kronik hastalığı olan kişilerde hayati tehlikeye sebebiyet verebileceğini belirterek, “Kalp hastalıkları, tansiyon problemi olanlar, solunum yetmezliği olan hastalıklar, aşırı sıcaklarda bu hastalıklar alevlenebilir. Bu insanların özellikle günün belli saatlerinde dışarı çıkmamaları, güneş altında kalmamaları, uzun yürüyüşler yapmamalarını öneririz” dedi.