Çin’in ekonomik adımları piyasalarda “devalüasyon” sinyali veriyor

Çin Merkez Bankasının Teşvikleri Değerlendiriliyor

Uzmanlara göre, Çin Merkez Bankası’nın ekonomiyi desteklemek amacıyla açıkladığı teşvikler devalüasyon adımı olarak yorumlanırken, teşviklerin devam edeceği öngörülüyor.

Ayrıca, ABD ile Çin arasındaki gümrük tarifelerinden kaynaklı risklerin öngörülebilirliği azalttığı ve tarafların müzakere yapmayı planlamasıyla bu risklerin azaldığı belirtiliyor. Çin, tırmanan ticaret gerilimine karşı ekonominin ve finans piyasalarının istikrarını sağlamak için para politikası tedbirleri açıkladı.

Çin Merkez Bankası, 8 Mayıs itibarıyla 7 gün vadeli ters repo faiz oranını yüzde 1,5’ten yüzde 1,4’e indirdi. Ayrıca, bankaların zorunlu karşılık oranını da 15 Mayıs’tan geçerli olmak üzere 50 baz puan düşüreceğini duyurdu. Bu indirimle finansal sisteme 1 trilyon yuan (139 milyar dolar) likidite sağlanacak.

“Küresel piyasalarda Havayı Olumluya Çevirici Bir Adım”

Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Çin Merkez Bankası’nın aldığı kararları devalüasyon olarak yorumlayarak, bu adımların para birimini zayıflatacağını ve iç talebi desteklemeyi hedeflediğini belirtti.

Eryılmaz, Çin’in önceki dönemlerde yaptığı teşviklerin aksine şimdi iç tüketimi desteklemeyi amaçladığını ve para politikasıyla bu hedefe ulaşmaya çalıştığını ifade etti. Faiz indirimleri ve likidite artışları ile 1 trilyon yuanlık bir likidite yaratılacağını dile getirdi.

Çinli yetkililerin, ABD ile yaşanan ticaret anlaşmazlıklarının olumsuz etkilerini telafi etmek için aldığı önlemleri değerlendiren Eryılmaz, bu adımların risk iştahını artırdığını ve piyasalara olumlu yansımaları olacağını belirtti. Ayrıca, Çin’in teşvik adımlarının devam etmesinin umut verici olduğunu vurguladı.

“Çin, Olumsuzlukları Telafi Etmek için Desteği Artırıyor”

ABN AMRO Kıdemli Ekonomisti Arjen van Dijkhuizen, Çin’in ABD ile yaşanan ticaret savaşının olumsuzluklarını telafi etmek için desteklerini artırdığını belirtti. Dijkhuizen, bu önlemlerin beklentiler doğrultusunda gerçekleştiğini ve diğer faiz indirimlerini beklediklerini ifade etti.

PBoC’nin, teknoloji şirketleri tarafından ihraç edilen tahvillerin satın alınmasını desteklemek için ucuz kredi sağlamasını sağlayacak yeni bir borç risk paylaşımının da eşlik edebileceğini belirten Dijkhuizen, ABD ve Çin arasında gerçekleşecek ticaret görüşmelerinin gerginliğin azaltılmasına olanak sağlayacağını düşündüklerini belirtti.

Related Posts

AB ile Singapur’dan dijital ticaret anlaşması

Avrupa Birliği (AB) ile Singapur arasında dijital ticaret anlaşması imzalandı.

Çin’in döviz rezervleri nisanda 3 trilyon 281 milyar dolar oldu

Çin’in döviz rezervi varlıklarının, nisan ayında 3 trilyon 281 milyar dolara ulaştığı bildirildi.

Konut enflasyonun ateşi düşmüyor: Barınmak mümkün değil!

TÜRK-İŞ’in ardından TÜİK’in Nisan 2025 enflasyon verileri de yüksek fiyat artışlarının sürdüğünü ortaya koydu. TÜFE, aylık %3, yıllık ise %37,8 artış gösterirken, 12 aylık ortalamalara göre enflasyon %48,7’ye ulaştı. 2025’in ilk dört ayında toplam …

Bileşik faiz yüzde 63’e dayandı: Mevduat faizinde son durum ne? İşte 100 bin TL ve 1 milyon TL’nin getirisi

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 46’ya yükseltmesinin ardından mevduat faizi yüzde 50’yi aştı, bazı bankalarda ‘hoş geldin faizi’ yüzde 52’ye kadar çıktı. Yıllık bileşik faiz ise yüzde 60’ı geride bıraktı. Borsa düşerken, döviz ve altın dalgalanırken, vatandaşın ilgisi yine TL mevduatına yöneldi.

Borsa İstanbul Fed öncesi şaşırttı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dalgalı seyreden küresel piyasalardan pozitif ayrışarak günü yüzde 0,25 yükselişle 9.134,68 puandan tamamladı. Endeks, önceki kapanışa göre 22,49 puan artış gösterirken, toplam işlem hacmi 83,6 milyar lira oldu …

Bankalarda rekabet kızıştı! 7 milyon TL’nin 1 aylık faiz getirisi belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Türk lirasına geçişi teşvik eden yeni adımlarının ardından bankalarda TL mevduat faizleri dikkat çekici şekilde yükseldi. Zorunlu karşılık oranlarının artırılması ve TL mevduat payını artırmaya yönelik …