Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Son dönemde menenjit vakalarında artışlar gözlemleniyor. ABD’de sağlıklı bir 14 yaşındaki çocuğun menenjit nedeniyle hayatını kaybetmesi ve Türkiye’de üç çocuğun aynı sebeple ölmesi, hastalığın ciddiyetini ortaya koydu.

“Menenjit Aniden Ortaya Çıkabilir”

Uzman Dr. Mehmet Öztürk, menenjitin beyin zarlarını etkileyen ciddi bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirtti. Özellikle meningokok mikrobunun hastalığın başlıca nedenlerinden biri olduğunu vurgulayan Dr. Öztürk, hastalığın ani başlayabileceğini ve ciddi belirtilere yol açabileceğini söyledi.

“Erken Tanı Hayat Kurtarmayabilir”

Öztürk, menenjitin hızla ilerlediğine dikkat çekerek, hastalıkta erken teşhisin bile tedaviyi garanti etmeyebileceğini, zamanında müdahalede bile kayıpların yaşanabileceğini açıkladı.

“Bulaşma Yolları ve Riskli Ortamlar”

Menenjitin kapalı ortamlarda yakın temasla veya solunum yoluyla bulaşabileceğini belirten Öztürk, özellikle toplu yaşam alanlarında dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

“En Etkili Korunma Aşı”

Dr. Öztürk, menenjit aşısının en etkili korunma yöntemi olduğunu vurgulayarak, aşıların ulusal aşı takvimine dahil edilmesi gerektiğini belirtti. Aşıyı öneren Dr. Öztürk, aşıların çocuklara yapılmasının önemine dikkat çekti.

Related Posts

Bebeği karnında öldü; ihmal iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu

Bebeği karnında öldü; ihmal iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu

Her prostat ameliyat gerektirmez

Prostat büyümesi ya da kanser tanısı alan herkesin ameliyat olması gerekmez. Bazı durumlarda izlemek bile yeterlidir. Doğru tedavi kararı yaş, genel sağlık şikâyet düzeyi ve yaşam kalitesi beklentisine göre kişiye özel verilir.

Kız çocukları için büyük tehlike! Ölüm riski en yüksek psikolojik rahatsızlık en çok onları etkiliyor…

Sosyal medya fenomeni Nihal Candan’ın hayatını kaybetmesiyle son günlerde gündeme gelen anoreksiya nervoza hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Şule Arslan, sosyal medyanın da etkisiyle özellikle kız çocuklarının risk altında olduğunu belirtti. Arslan, anoreksiya nervoza hastalarının bazı yemek ritüelleri geliştirdiği uyarısında bulundu.

MIT’den Harvard’a… Uzmanların yaşlanmayı durduran ilaçları

Tıpta son yıllarda “geroprotektif” (yaşlanmayı geciktirici) adı verilen bir ilaç sınıfı ortaya çıktı. Bu ilaçlar, hücre yaşlanmasını geciktirmeyi, iltihabı azaltmayı ve metabolik dengeyi korumayı hedefliyor.Metformin, Rapamisin, NAD+ ve türevleri bu sınıfa örnek. Farelerde yaşam süresini uzattığı görülen bu moleküller, insanlarda da benzer etki yapar mı sorusu, henüz yanıt bekliyor.

Hastalara ‘aşırı sıcak’ uyarısı

Doç. Dr. Mustafa Doğan, artan hava sıcaklıklarının, kronik hastalığı olan kişilerde hayati tehlikeye sebebiyet verebileceğini belirterek, “Kalp hastalıkları, tansiyon problemi olanlar, solunum yetmezliği olan hastalıklar, aşırı sıcaklarda bu hastalıklar alevlenebilir. Bu insanların özellikle günün belli saatlerinde dışarı çıkmamaları, güneş altında kalmamaları, uzun yürüyüşler yapmamalarını öneririz” dedi.

Erkekler aman dikkat: Telefonunuzu cebinizde taşımayın!

Yaşam kalitemiz geleceğimizi, özellikle de üreme sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Erkek kısırlığına dikkat çeken Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, çevresel toksinler, obezite, stres ve elektronik cihazların risk oluşturduğunu belirtti.