Kız çocukları için büyük tehlike! Ölüm riski en yüksek psikolojik rahatsızlık en çok onları etkiliyor…

Anoreksiya Nervoza: Ölüm Riski En Yüksek Psikiyatrik Hastalık

İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Şule Arslan, anoreksiya nervozanın ölüm riski en yüksek psikiyatrik hastalık olduğunu belirtti. Hızlı kilo verme eğiliminin anoreksiya nervozaya kadar götürebildiğini vurgulayan Arslan, bugünlerde estetik kaygılar, sosyal medya baskısı ve diyet kültürü gibi etkenlerin insanları hızlı kilo verme yönünde teşvik ettiğine dikkat çekti.

Anoreksiya Nervoza, Ağrılı Bir Yolculuk

Hızlı kilo kaybının vücutta kas kütlesi ve su kaybına neden olduğunu belirten Dr. Şule Arslan, bu durumun vücut fonksiyonlarını bozduğunu ve bazal metabolizma hızını azalttığını söyledi. Aynı zamanda, elektrolit kayıplarının kalp ritmini bozabileceğini belirtti. Özellikle kadınlarda düşük kalorili beslenmenin adet döngüsünde bozulma ve kemik erimesine yol açabileceğine dikkat çekti.

Depresyon ve İntihar Riski

Anoreksiya nervozanın, beden algısının bozulmasıyla karakterize bir hastalık olduğunu vurgulayan Dr. Şule Arslan, bu hastalığın fiziksel sonuçlarının yanı sıra psikolojik belirtilerle de kendini gösterdiğine değindi. Hastalar, açlık ağrılarından hoşlanabileceğini ve yavaş yavaş yemek yediklerini ifade edebilirler. Ayrıca, yeme takıntıları geliştirebilir ve intihar eğilimleri gösterebilirler.

Multidisipliner Tedavi Yaklaşımı

Dr. Arslan, anoreksiya nervozanın yalnızca bir yeme bozukluğu olmadığını vurgulayarak, tedavi sürecinde psikiyatrist, psikolog, diyetisyen ve dahiliye uzmanının işbirliği içinde olmasının önemine değindi. Hastalığın erken evrelerinde müdahale edilmezse, organlarda kalıcı hasarlara neden olabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle, hastalığın belirtilerini erken fark edip tedaviye başlamanın önemini vurguladı.

Anoreksiya Nervoza: Farkındalık ve Tedavi

Özellikle genç kızlarda daha sık görülen bu hastalığın, hızlı kilo verme isteğinin yanı sıra sosyal medya ve akran baskısıyla da ilişkilendirilebileceğini belirten Dr. Şule Arslan, hastalığın ciddi sonuçlara yol açabileceğini ve tedavi edilmediği takdirde ölüm riski taşıdığını vurguladı. Bu sebeple, hastalığın belirtilerini ve risk faktörlerini bilmek önemlidir.

Related Posts

Bebeği karnında öldü; ihmal iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu

Bebeği karnında öldü; ihmal iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Her prostat ameliyat gerektirmez

Prostat büyümesi ya da kanser tanısı alan herkesin ameliyat olması gerekmez. Bazı durumlarda izlemek bile yeterlidir. Doğru tedavi kararı yaş, genel sağlık şikâyet düzeyi ve yaşam kalitesi beklentisine göre kişiye özel verilir.

MIT’den Harvard’a… Uzmanların yaşlanmayı durduran ilaçları

Tıpta son yıllarda “geroprotektif” (yaşlanmayı geciktirici) adı verilen bir ilaç sınıfı ortaya çıktı. Bu ilaçlar, hücre yaşlanmasını geciktirmeyi, iltihabı azaltmayı ve metabolik dengeyi korumayı hedefliyor.Metformin, Rapamisin, NAD+ ve türevleri bu sınıfa örnek. Farelerde yaşam süresini uzattığı görülen bu moleküller, insanlarda da benzer etki yapar mı sorusu, henüz yanıt bekliyor.

Hastalara ‘aşırı sıcak’ uyarısı

Doç. Dr. Mustafa Doğan, artan hava sıcaklıklarının, kronik hastalığı olan kişilerde hayati tehlikeye sebebiyet verebileceğini belirterek, “Kalp hastalıkları, tansiyon problemi olanlar, solunum yetmezliği olan hastalıklar, aşırı sıcaklarda bu hastalıklar alevlenebilir. Bu insanların özellikle günün belli saatlerinde dışarı çıkmamaları, güneş altında kalmamaları, uzun yürüyüşler yapmamalarını öneririz” dedi.

Erkekler aman dikkat: Telefonunuzu cebinizde taşımayın!

Yaşam kalitemiz geleceğimizi, özellikle de üreme sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Erkek kısırlığına dikkat çeken Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, çevresel toksinler, obezite, stres ve elektronik cihazların risk oluşturduğunu belirtti.